Koliko soli zadošča?

Pod avtorstvom nemškega in avstrijskega prehranskega društva, švicarskega društva za raziskovanje prehrane in švicarskega združenja za prehrano so bila izdelana naslednja priporočila za referenčne vrednosti za vnos hranil:

Priporočeni dnevni vnos

določenega hranila v organizem pomeni vnos, ki naj bi ustrezal individualnim fiziološkim nihanjem in zagotavljal zadostno zalogo hranilnih snovi v telesu. Minimalne fiziološke potrebe po natriju, preračunano tudi v količino soli, so navedene v spodnji preglednici.
Starost Natrij (mg/osebo/dan) Sol (g/osebo/dan)
do 4 mesece 100 0,3
4–12 mesecev 180 0,5
1–4 let 300 0,8
4–7 let 410 1,0
7–10 let 460 1,2
mladostniki in odrasli 550 1,4
Vir: Referenčne vrednosti za vnos hranil, 2004

Zgornji dnevni vnos

natrija oz. soli v organizem je še primeren in zdravstveno ustrezen vnos, ki ne pomeni tveganja za zdravje. Vsakodnevna prekoračitev teh vrednosti predstavlja pomemben in dokazan dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter druge bolezni.
Starost Natrij (mg/osebo/dan) Sol (g/osebo/dan)
do 1 leta* do 400 do 1
1–3 let* do 800 do 2
4–6 let* do 1.200 do 3
7–10 let* do 1.600 do 4
mladostniki in odrasli** do 2.000 do 5
*Povzeto po: FSA, 2003 **Povzeto po: WHO, 2003 in Ref. vrednosti za vnos hranil, 2004

Koliko soli zaužijemo v Sloveniji?

Odrasel človek potrebuje za normalno življenje le pol grama natrija (1,4 gramov soli) dnevno. Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki še ne predstavlja tveganje za zdravje je 5 gramov.

Zgornja meja zdravega dnevnega vnosa soli pri otrocih starosti 4-6 let je 3 grame.

Pri našem načinu prehranjevanja dnevno zaužijemo kar 11–14,3 gramov soli. Ta vnos torej kar za 120–185 odstotkov presega omenjeno zgornjo mejo dnevnega vnosa soli.

Za ugotovitev dnevno zaužite količine soli v Sloveniji tako pri odraslih kot tudi otrocih smo izvedli več raziskav.

Bogati viri soli

Ugotovili smo, da so torej v prehrani Slovencev, tako kot prebivalcev drugih razvitih držav, največji viri zaužite kuhinjske soli oziroma natrija:
  • predpripravljene jedi tipa »pogrej in pojej« ali »pojej«;
  • sendviči;
  • pločevinke;
  • mesni izdelki (vse salame, klobase, hrenovke, šunke, pršut, paštete…);
  • siri;
  • vsa t.i. hitro pripravljena hrana, pice, krompirčki, hamburgerji, kebabi, hot dogi…;
  • vse vrste čipsa in drugih slanih prigrizkov;
  • sirove štručke in podobno pecivo z dodatki (z olivami, s čebulo, česnom…);
  • polnjene testenine;
  • nekatera žita za zajtrk (npr. koruzni kosmiči »Corn flakes«).

Fiziološki pomen

Pomemben element soli je natrij, katerega koncentracija v plazmi mora biti v ravnovesju z vodo.

Pomen joda v soli

Kuhinjska sol je pomemben vir joda, ki sodi med esencialne elemente. Zato kupujmo jodirano kuhinjsko sol.